A telekommunikációval kapcsolatos magyarországi értékesítői, szakértői, üzletkötői hirdetésekben az esetek 90%-ában nincs megadva elérhető, vagy megjelölt átlagos, vagy induló jövedelem.
Az esetek maradék 10 százalékában látunk egy tól-ig összeget, ami vagy túl tág, vagy túl hihetetlen kategória.
De mégis mit jelent a "versenyképes jövedelem" megfogalmazás?
A fórumokon sem találni pontos választ, ezért a pályázók egymás közt találgatják, hogy a munkáltató miért nem ír pontos összeget.
A válasz az, hogy általában ezeknél a feladatoknál nincs pontos összeg.
Nem arról van szó, hogy a munkáltató nem tudja megmondani mik a lehetőségek, pusztán azt nem tudja megmondani, te mire vagy képes.

A verseny képes jövedelem tehát azt jelenti, ha nagyon jó versenyző vagy, akkor nagyon jó a jövedelmed, ha kevésbé vagy jó, kevésbé jó a jövedelmed.
Viszont ha heti 40 órában azt a feladatot látod el, amire leszerződtél és nem csak úgy csinálsz, mint aki dolgozik, akkor mindenképpen jobb bevételre számíthatsz, mint aki egy akármilyen jó munkahelyen csak eltölti az idejét.
Nálunk például a meghirdetett üzletkötői munkában dolgozó munkatársak 110.000 és 690.000 Ft között keresnek. Írnánk azt a hirdetésbe, hogy ennyit lehet keresni?
Nem, mert így nem igaz, hiszen rövid betanulási idő után lehetséges, hogy jobb leszel, mint a jelenleg aktuálisan legjobban teljesítő kollégánk, vagy ösztönzőkkel, értékesítési versenyekkel szerencsés esetben még alacsonyabb teljesítmény mellett is lehet kiugróan magas bevételed.
Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy a betanulási idő után gyengébb lesz a teljesítményed, mint a jelenleg leggyengébben teljesítő kollégáé. Akkor máris nem igaz a hirdetésben szereplő tól-ig, hiszen te leszel a bizonyíték, hogy lehet többet, vagy kevesebbet keresni.

Mit érnénk azzal, ha a munkáltató ezekbe a hirdetésekbe, az átlagot írná?
Semmit. Egyetlen kolléga sem tudja pont az átlagot nyújtani. A munkatársak 80 százaléka átlag alatt termel, 20 százalékuk jóval az átlag fölött. És te sem vagy átlagos.

Nézzük a mi esetünket.
Üzletkötőink lakossági TV, internet, telefon, mobil és vezetékes szolgáltatások ügyfélmegtartó ügyfélszolgálati jellegű tranzakciói mellett új szolgáltatások értékesítésében érdekeltek és ez is a feladatuk.
Pontosan tudjuk, hogy adott területen mi az ami adható, egy utcában nagyjából hány ügyfelünk van, de azt nem, hogy a felkínált magas labdákból az új kolléga mennyit csap majd le.
Az eredmény ettől függetlenül még mindig sokkal jobban prognosztizálható, mint egy olyan feladatkörben, ahol új termékre kell új ügyfeleket találni és rábeszélni.
Itt már az is eredmény, ha meglévő ügyfélnek tanácsot és egy kedvezőbb csomagot adunk. Ez esetben a munkatárs kevesebb mint fél óra alatt kb. 800 Ft-ot keresett.

Tíz ilyen ügyféllel napi 8000 Ft, egy hónapban durván 160.000 Ft bruttó bevételt jelentene, ha a dolog ilyen egyszerű lenne, de óhatatlanul találkozik munkatársunk - és találkoznia is kell - olyan ügyfelekkel, potenciális ügyfelekkel, akiknek tudunk új szolgáltatást értékesíteni. Ilyen esetekben átlagosan 8.000 Ft-ot keresett a kolléga fél óra alatt.
Ideális eset az lenne, ha csupa ilyen ügyfél lenne egy nap, és ezeknek az ügyfeleknek az új termék mellé még valami kiegészítő csomagot, vagy szolgáltatást is eredményesen fel tudnánk kínálni.
Ez 10-13.000 Ft bevételt jelentene ügyfelenként, napi 10 ügyfél esetében 100-130.000 Ft elvi napi felső határt, és havi 2,5 millió forintos álom fizetést.
Ez lehetséges?
Igen.
Beleírhatjuk a hirdetésbe?
Nem.
Mert nincs az az üzletkötő, aki ezt az eredményt rendszeresen, minden hónapban hozni tudná.
Így marad a versenyképes kifejezés, és javaslatom szerint értelmezd így:

Versenyképes jövedelem az, ahol a havi 1000 eurós jövedelemért lehet ringbe szállni.
Ha szeretsz versenyezni, és egy országos rangsorban a szakterületed legjobb 20%-ba bekerülni, akkor számodra a versenyképes jövedelem Magyarországon jóval 300.000 Ft feletti átlagban lesz, ami egy-egy hónapban ennél lényeges többet is jelenthet, és csak ritkán megy lényegesen ez alá.

Ha nem szeretsz versenyezni, küzdeni a kitűzött céljaidért, akkor kerüld az így körül írt jövedelmi lehetőségeket!